Zeleninové rizoto s pohankou

Zeleninové rizoto s pohankou

Zeleninové rizoto s pohankou

Skvělý recept na velmi zdravé, výživné a zároveň chutné zeleninové rizoto s pohankou. Pokud přesně nevíte, co to pohanka je, dovolte, abychom Vám ji představili. Pohanka se řadí mezi byliny a je hojně využívaná ve zdravé výživě. Protože neobsahuje žádný lepek, je jako jedna z mála obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Posiluje imunitu a pomáhá detoxikovat Vaše tělo. Pokud jsme Vás stále nepřesvědčili, vyzkoušejte tento recept a vězte, že nebudete litovat!

Suroviny

  • 300g rýže basmati
  • 100g pohanky
  • 1l silného kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 2 středně velké cibule
  • stroužek česneku
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 mrkev
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • 1 lžička mletého kmínu

Postup

  1. Na malé kousky nakrájíme všechnu zeleninu
  2. V hrnci na olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu
  3. Zeleninovou směs několik minut restujeme a osolíme mořskou solí
  4. Poté přisypeme propranou rýži spolu s pohankou a chvíli opékáme
  5. Je nutné stále míchat, aby se Vám směs nepřipálila
  6. Poté přilijeme vroucí vývar a pořádně promícháme (pokud nemáte vývar, můžete použít vodu ochucenou zeleninovým bujonem)
  7. Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba čtvrt hodiny vaříme na mírném ohni
  8. Pak hrnec odstavíme a ještě nějakou dobu necháme stát
  9. Rizoto podáváme na talíři posypané parmezánem, můžeme přidat bylinky a případně zjemnit trochou másla

Zeleninové rizoto s pohankou se Vám jistě povedlo a my se těšíme na Vaše komentáře pod receptem. Pokud chcete mít obzvlášť zdravou večeři nebo oběd, můžete rizoto připravit pouze s pohanky.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


9 × = osmnáct

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>