
Žampionové rizoto
Žampionové rizoto
Recept na žampionové rizoto je velmi podobné našemu předchozímu receptu na houbové rizoto s kuřecím masem. Přesto je však mírně odlišné, a proto byste jej měli rozhodně vyzkoušet! Navíc žampiony se dají mnohem lépe sehnat v kterémkoliv supermarketu a nic vám tak nebrání si udělat chutnou a zdravou večeři právě u vás doma.
Suroviny
- 300g rýže
- 250g žampionů
- 700ml vroucího zeleninového vývaru
- 10 plátků slaniny
- 3 stroužky rozdrceného česnku
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 100g strouhaného parmezánu nebo eidamu
Postup
- Na nepřilnavé pánvi na sucho začneme na mírném ohni opékat slaninu. Jakmile pustí tuk, přidáme na drobno nakrájené žampiony. Zvýšíme oheň a společně restujeme asi 3-4 minuty. Jakmile houby změknou a slanina je křupavá, přendáme do misky.
- Na stejnou pánev přidáme olivový olej a orestujeme na drobno nakrájenou cibulku, než změkne a přidáme prolisovaný česnek.
- Po zhruba minutě přisypte rýži a zalijte vývarem. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte plamen a nechte vařit asi 10-15 minut, než se vývar vstřebá do rýže.
- Jakmile rýže změkne, sundejte pánev z ohně, přidejte zhruba 1/2 nastrouhaného sýru a dobře promíchejte. Přiklopené necháte ještě asi 5 minut odstát.
- Na talíři pak na rizoto nasypeme předem připravené žampiony a slaninou a dle chuti můžeme ještě posypat sýrem.