
Srbské rizoto
Srbské rizoto recept
Jak jsme uvedli v předchozím receptu na houbové rizoto, rizoto je tradiční italské rýžové jídlo a zároveň je jedním z nejběžnějších způsobů vaření rýže v Itálii. V naší české kuchyni si našlo místo hlavně srbské rizoto. Přestože jeho původ není nijak doložen, je známé zejména obsahem vepřového masa a také svou typickou oranžovou barvou, kterou získá rajčatovým protlakem (v horším případě kečupem). Dnes se pokusíme společně uvařit alespoň částečně „zdravé“ ale především chutné srbské rizoto.
Suroviny
- 200g vepřová plec
- 250g rýže
- 1/2 cibule
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička rajčatového protlaku
- červená paprika
- sterilovaný hrášek
- nastrouhaný sýr
Directions
- Na drobné kostky nakrájíme vepřové maso a cibulku
- Na hluboké pánvi nebo v hrnci lehce osmahneme cibulku a přidáme vepřové maso
- Přidáme na jemno nakrájenou papriku, hrášek a rajčatový protlak
- Jakmile maso změkne, přidáme rýži a zalijeme 500ml vody
- Jakmile začne rizoto vařit, přikryjeme kastrol pokličkou a vložíme do předehřáté trouby
- Rizoto dusíme až rýže změkne (průběžně ochutnáme a doléváme vodu dalších cca 250 ml)
- Uvařené rizoto na talíři dozdobíme sypaným sýrem a můžeme i nakrájeným sterilovaným okurkem
Doufáme, že Vám srbské rizoto bude chutnat a budeme rádi, pokud se podělíte o Vaše dojmy v komentářích pod receptem 🙂