Srbské rizoto

Srbské rizoto

Srbské rizoto recept

Jak jsme uvedli v předchozím receptu na houbové rizoto, rizoto je tradiční italské rýžové jídlo a zároveň je jedním z nejběžnějších způsobů vaření rýže v Itálii. V naší české kuchyni si našlo místo hlavně srbské rizoto. Přestože jeho původ není nijak doložen, je známé zejména obsahem vepřového masa a také svou typickou oranžovou barvou, kterou získá rajčatovým protlakem (v horším případě kečupem). Dnes se pokusíme společně uvařit alespoň částečně „zdravé“ ale především chutné srbské rizoto.

Suroviny

  • 200g vepřová plec
  • 250g rýže
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • červená paprika
  • sterilovaný hrášek
  • nastrouhaný sýr

Directions

  1. Na drobné kostky nakrájíme vepřové maso a cibulku
  2. Na hluboké pánvi nebo v hrnci lehce osmahneme cibulku a přidáme vepřové maso
  3. Přidáme na jemno nakrájenou papriku, hrášek a rajčatový protlak
  4. Jakmile maso změkne, přidáme rýži a zalijeme 500ml vody
  5. Jakmile začne rizoto vařit, přikryjeme kastrol pokličkou a vložíme do předehřáté trouby
  6. Rizoto dusíme až rýže změkne (průběžně ochutnáme a doléváme vodu dalších cca 250 ml)
  7. Uvařené rizoto na talíři dozdobíme sypaným sýrem a můžeme i nakrájeným sterilovaným okurkem

Doufáme, že Vám srbské rizoto bude chutnat a budeme rádi, pokud se podělíte o Vaše dojmy v komentářích pod receptem :-)

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


5 − pět =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>