Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Špenát a jeho účinky není třeba dlouze rozvádět, protože si všichni pamatují na pepka námořníka a jeho enormní nárůst svalů po požití jedné plechovky se špenátem. Proč tomu tak ale je? Špenát obsahuje vysoké množství železa, které je pro tělo nezbytné. Mimoto obsahuje velké množství draslíku, sodíku, vápníku a také hořčíku. My Vám dnes ukážeme, jak si můžete připravit luxusní špenátové rizoto.

Suroviny

  • 1l nesoleného zeleninového vývaru
  • 250g rýže Arborio
  • 100ml bílého suchého vína
  • 150g čerstvého špenátu
  • 1 středně velká cibule
  • 100g nastrouhaného parmezánu
  • 30g másla
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  1. V hrnci přivedeme k varu vývar a následně stáhneme teplotu, abychom jej udrželi vroucí.
  2. Na širokou pánev přidáme olivový olej, na kterém lehce osmahneme cibulku. Poté přidáme rýži a společně ještě chvilku (1-2 minuty) restujeme.
  3. Rýži zalijeme vínem a za stálého míchání počkáme, než se vyvaří a částečně vstřebá do rýže.
  4. Jakmile se víno vyvaří, budeme průběžně podlévat vývarem a za stálého míchání počkáme, než se vývar vyvaří a přilijeme znovu. Tatko opakujeme asi 3x, zhruba 15-20 minut, než rýže změkne. Pokud se vám rýže bude zdát příliš tvrdá, můžeme ještě podlévat vodou.
  5. Na závěr sundáme ze sporáku a přidáme nasekaný čerstvý špenát, máslo, parmezán a dobře promícháme. Špenátové rizoto by mělo získat krémovou konzistenci. Poté ještě přikryjeme pokličkou a necháme několik minut odstát.
  6. Na talíři ještě posypeme parmezánem a dozdobíme lístky natrhaného špenátu.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


sedm − = 5

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>