Šafránové rizoto s krevetami

Šafránové rizoto s krevetami

Šafránové rizoto s krevetami

Pravá italská dobrota tentokrát s plody moře v podobě delikátních krevet. O vzniku šafránového rizota se můžete dočíst v našem receptu na pravé rizoto alla Milanese. My se tento prastarý recept pokusíme ještě o něco vylepšit!

Suroviny

  • 300g rýže arborio
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 200ml bílého suchého vína
  • 250ml smetany
  • 20 krevet
  • 80g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • vymačkaná šťáva z citronu
  • olivový olej
  • špetku šafránu (stačí opravdu několik gramů)
  • sůl a pepř mletý

Postup

  1. Na pánev přidáme máslo a lehce osmahneme cibulku až změkne.
  2. Rýži můžeme propláchnou a následně přidáme na pánev s cibulku a chvilku restujeme.
  3. Poté přidáme špetku šafránu, bílé víno a dolijeme část vývaru. Za stálého míchání čekáme, než rýže vývar natáhne a poté dolijeme znovu. Takto opakujeme dokud nám stačí vývar a než rýže změkne. Pokud se Vám rýže bude zdát stále příliš tvrdá, můžeme přidat trochu vody. Poté přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát.
  4. Oloupané krevety osmahneme na olivovém oleji a přidáme rozdrcené stroužky česneku a šťávu z jednoho citronu.
  5. Po několika minutách zalijeme smetanou, osolíme a ještě chvíli povaříme
  6. Nyní krevety smícháme a uvařenou rýží a můžeme podávat
  7. Na talíři dozdobíme strouhaným parmezánem a pro oko pravého labužníka přidáme oregano nebo bazalku

Jestli jste to nevěděli, pak krevety jsou nejen zdravé a dietní, ale obsahují také velké množství bílkovin, omega-3 mastných kyselin, jódu, zinku vápníku a vitamínu B12. Jedná se tak o skvělý zdroj minerálů, které naše tělo potřebuje. Potřebujete snad ještě další důvody na to, abyste si doma uvařili šafránové rizoto s krevetami? Těšíme se na Vaše komentáře a přejeme dobrou chuť!

 

Comments are closed.