Rizoto s hlívou ústřičnou

Rizoto s hlívou ústřičnou

Zejména v období jara podzimu, kdy je náš imunitní systém značně oslaben vlivem střídavého počasí, je dobré mu pomáhat a dodávat tělu potřebné látky. Velmi dobrým zdrojem je hlíva ustříčná, houba, které se často připisují až zázračné účinky. Obsahuje totiž látky, které posilují imunitu a velmi příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Mimo jiné má také protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Pomocí jednoduchého receptu, si můžete u vás doma připravit rizoto s hlívou ústřičnou, na kterém si nejen báječně pochutnáte, ale především budete pomáhat svému zdraví.

Suroviny

  • 250g rýže
  • 250g hlívy ústřičné
  • 500ml zeleninového vývar
  • 100ml bílého vína
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 75g parmezánu
  • sůl a pepř

Postup

  1. V hrnci rozpustíme lžíci másla a lehce osmahneme na drobno nakrájenou cibulku.
  2. Přidáme rýži a společně restujeme zhruba 1-2 minuty. Poté zalijeme vínem a za stálého míchání počkáme, než se víno vyvaří.
  3. Jakmile se víno absorbuje / odpaří, budeme rýži podlévat zeleninovým vývarem a občas promícháme.
  4. Než se rýže uvaří, očistíme a na kostky nakrájíme hlívou ústřičnou, kterou pak na lžíci másla orestujeme na pánvi. Dle chuti přidáme špetku soli a pepře.
  5. Hlívu pak zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a několik minut necháme podusit.
  6. Jakmile hlíva změkne, můžeme ji smíchat s rizototem a parmezánem.
  7. Dobře promícháme, aby rizoto získalo krémovou konzistenci.
  8. Na talíři můžeme dozdobit lístky čerstvé bazalky a ještě posypat parmezánem.

TIP: Pro masovou chuť můžeme při restování hlívy přidat také nakrájenou slaninu a na konec ještě přimíchat zakysanou smetanu na zjemnění chuti.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


9 × pět =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>