Rizoto alla Milanese

Rizoto alla Milanese

Originální recept na přípravu vynikajícího rizota alla Milanese, které si prostě zamilujete! Na správné italské risotto je potřeba jak jinak než italská rýže, konkrétně si můžete vybrat mezi arborio, marateli, vialone nano či carnaroli. Tato rýže se vyznačuje tím, že má buclatá kulatá zrnka a vyšší obsah škrobu, a proto i po uvaření je krásně lepkavá.

Suroviny

  • 150g rýže arborio
  • 450ml vývaru (kuřecí nebo hovězí)
  • 50ml suchého bílého vína
  • 50g šalotky
  • 20g másla
  • 10g parmezánu
  • sůl a česnek

Postup

  1. Na jemno nakrájíme šalotku a spolu s nepřepranou rýží lehce osmahneme na mělké pánvi do sklovita
  2. Přidáme bílé víno, šafrán a povaříme
  3. Postupně podléváme vývarem (vždy po troškách) a tímto způsobem vaříme asi 15-20minut na mírném ohni
  4. Rýže by správně i po uvaření měla zůstat „na zkus“
  5. Před podáváním přidáme kousek másla, které zjemní chuť rizota
  6. Na talíři pak dozdobíme parmezánem a čerstvými bylinkami (bazalka, koriandr, atp.)

„Risotto alla Milanese“ získá svou typickou žlutou barvu právě díky šafránu a patří mezi nejoblíbenější předkrmy v severní Itálii odkud také pochází. Legenda praví, že na konci 16. století mladý sklenář Valerio Fiandra přidával pro oživení barvy oken do směsi trochu šafránu. Zpočátku od svého mistra sklízel posměch, který mu tvrdil, že by se nedivil, kdyby šafrán přidával i do jídla. Stalo se, Valerio na svatbě svého mistra přidal šafrán do rýže a nakonec sklidil místo posměchu obrovský úspěch. Tehdy vznikly počátky italského rizota alla Milanese.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


× jedna = 6

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>