Pravé italské rizoto

Pravé italské rizoto

Rizoto je u nás velmi oblíbené a najdete stovky způsobů jak jej připravit od srbského rizota, přes zeleninové rizoto až po rizoto s houbami, ale jak připravit to pravé italské rizoto? Buď si najdete opravdového Itala nebo Italkou, která vám doma takové pravé italské rizoto připraví a nebo můžete zvolit jednodušší způsob a to postupovat dle našeho dalšího receptu.

Suroviny

  • 300g rýže Carnaroli
  • 200ml bílého suchého vína
  • 150g másla
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 menší cibule
  • mořská sůl (množství dle chuti)
  • domácí zeleninový vývar:
    • 2 mrkve
    • 2 cibule
    • 1 petržel (kořen i s natí)
    • 1 řapíkatý celer
    • 1 rajče
    • 2l vody
    • sůl pepř

Postup

  1. Nakrájíme zeleninu na přípravu vývaru, kterou nejprve na pánvi orestujeme (na sucho, bez oleje) a jakmile zhnědne přilijeme horkou vodu. Přidáme sůl, pepř a necháme vařit nejméně 30 minut.
  2. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo a na mírném ohni orestujeme na drobno nakrájenou cibulku (stačí jen lehce 1-2 minuty).
  3. Za stálého míchání budeme postupně přidávat rýži a společně osmažíme. Jakmile se směs spojí, přilijeme bílé víno a za stálého míchání čekáme, než se víno vyvaří.
  4. Poté budeme znovu postupně přilévat vývar a opět za stálého míchání čekáme, než se voda vyvaří a znovu podlijeme. Takto postupujeme zhruba 15-20 minut než rýže změkne, ale musí zůstat na zkus.
  5. Nyní hrnec odstavíme a přidáme máslo s nastrouhaným parmazánem a promícháme, abychom získali krémové rizoto.
  6. Na talíři můžeme ještě dozdobit parmezánem nebo bazalkou.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


7 + = šestnáct

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>