Kroupové rizoto

Kroupové rizoto

Kroupové rizoto

Už tu máme recepty na pohankové rizoto nebo šafránové rizoto a tak pokračujeme v tomto zdravém stylu a přidáváme  také recept na báječné kroupové rizoto. Proč zrovna kroupy? Protože jsou bohaté na na vlákninu a obsahují téměř všechny nezbytné prvky pro zdravou výživu (hořčík, vápník, železo, zinek, selen, fosfor, ale také vitamíny B a E).

Suroviny

  • 200g ječných krup
  • 400ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • několik sušených hub
  • majoránka a tymián
  • olej, sůl, pepř

Postup

  1. Na pánev dáme lžičku oleje a lehce orestujeme nakrájenou cibulku.
  2. Přidáme prolisovaný česnek a společně restujeme jen krátce, aby česnek nezhořkl a přidáme propláchnuté kroupy.
  3. Společně vaříme několik minut a poté budeme postupně přilévat vývar a přidáme houby spolu s tymiánem a majoránkou.
  4. Za občasného míchání vaříme asi 25 minut, než kroupy změknou.
  5. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
  6. Na závěr přidáme 2 lžíce bílého jogurtu, promícháme a podáváme. Přejeme dobrou chuť!

Pro zajímavost můžeme uvést, že kroupy jsou velmi populární u hráčů amerického fotbalu kvůli jejich vysoké energetické hodnotě. Údajně je hráči konzumují den před zápasem, aby podali maximální výkon.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


pět × 7 =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>