Italské rizoto s mořskými plody

Italské rizoto s mořskými plody

Italské rizoto s mořskými plody

Ryby a mořské plody jsou pro nás velmi prospěšné, protože obsahují vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, které nám pomáhají při prevenci před kardiovaskulárními a zánětlivými onemocněními. Neméně výrazným způsobem podporují naši imunitní funkci a jsou důležitou výživou pro nervovou tkáň. Přestože jsme vnitrozemský stát, není v dnešní době už takový problém obstarat čerstvé mořské plody na rybích trzích. Jak si z nich dokážete připravit chutné rizoto se dozvíte právě v tomto receptu na italské rizoto s mořskými plody.

Suroviny

  • 250g rýže Arborio
  • 400ml kuřecího nebo rybího vývaru
  • 250ml bílého vína
  • 200g mušlí
  • 200g škeblí
  • 100g sépií
  • 100g vyloupaných krevet
  • 400g rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • 1 středně velká cibule
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce másla
  • sůl a pepř

Postup

  1. Důkladně očistíme mořské plody, nakrájíme cibulku a rozmačkáme česnek.
  2. V hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém lehce orestujeme česnek s cibulkou. Poté přidáme mořské plody a společně krátce, ale prudce orestujeme. Nyní přidáme rýži.
  3. Do směsi přidáme nakrájená rajčata a bílé víno. Společně vaříme, než se víno natáhne do rýže a částečně odpaří.
  4. Poté začneme podlévat připraveným vývarem a vždy vyčkáme, než se vývar natáhne do rýže, než znovu přilijeme. Rizoto bychom měli správně po celou dobu míchat.
  5. Zhruba po 15-20 minutách, až rýže změkne, ochutíme solí, pepřem a přidáme lžíci másla. Hrnec sundáme ze sporáku a rizoto dobře promícháme.
  6. Na talíři podáváme ještě posypané parmezánem.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


+ pět = 11

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>