Hráškové rizoto

Hráškové rizoto

Hráškové rizoto

Recept na hráškové rizoto patří mezi nejjednodušší recepty, které u nás najdete. Jak už z názvu plyne, půjde o kombinaci rýže, zeleného hrášku a samozřejmě nesmí chybět pořádný vývar. Pro fajnšmekry pak přidáme i trochu bílého vína. Rozhodně se máte na co těšit.

Suroviny

  • 300g rýže
  • 300g mraženého zeleného hrášku
  • 700ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový, můžete použít i bujón)
  • 150ml bílého vína
  • 50g másla
  • 25g parmezánu
  • středně velká cibule
  • olivový olej

Postup

  1. Na pánev přidáme máslo a na mírném ohni povaříme na drobno nakrájenou cibulku až změkne (pozor, aby nezhnědla)
  2. Vezmeme 100g zeleného hrášku, zhruba 50-75ml vývaru a v kuchyňském robotu rozmixujeme na pyré
  3. Na pánev s cibulkou nyní přidáme rýži, zvýšíme teplotu sporáku a zhruba minutu opékáme rýži
  4. Jakmile rýži osmahneme (získá sklovitou barvu) přidáme 150ml bílého vína a za stálého míchání čekáme, než se víno vstřebá do rýže
  5. Poté postupně po 150-200ml přidáváme vývar a opět čekáme, než rýže vývar natáhne a přilijeme znovu. Tento postup opakujeme než spotřebujeme vývar, celkem by nám to mělo trvat asi 20minut
  6. Nyní přidáme připravené hráškové pyré, zbytek hrášku, parmezán, špetku soli a promícháme. Vypneme sporák, přikryjeme pokličkou a necháme ještě několik minut dojít.
  7. Rizoto podáváme na talíři posypané výhonky hrášku nebo pažitkou a lehce pokapeme olivovým olejem.

Pokud jste už přesyceni tučnými a těžkými jídly, pak je pro Vás hráškové rizoto správná volba, jak se zdravě najíst a přitom zbytečně nezatěžovat žaludek. Těšíme se na Vaše názory v komentářích pod receptem a přejeme dobrou chuť!

 

Comments are closed.