Duhové rizoto

Duhové rizoto

Duhové rizoto

Duhové rizoto dostalo svůj název proto, že při pohledu na talíři zde najdete velmi rozmanité barvy a také částečně proto, abychom stále dokola neopakovali stejný název zeleninového rizota. Jako u většiny předchozích receptů, i zde je  základ krátkozrnná rýže Arborio a kvalitní kuřecí vývar. Oproti jiným receptům na zeleninové rizoto zde budeme i zapékat a přidáme i kuřecí maso.

Suroviny

  • 250g rýže Arborio
  • 700ml kuřecího vývaru (nesoleného)
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velký lilek
  • 2 žluté cukety
  • 1 středně velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200g kuřecích prs
  • několik listů bazalky

Postup

  1. Do hrnce (který můžete vložit do trouby, aniž by se poškodil) dáme olivový olej a na středním ohni lehce osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, mrkev, lilek, žlutou cuketu a prolisovaný česnek – zhruba 5 minut, než zelenina změkne.
  2. Přidáme rýži a aniž bychom zatím přidávali vývar, lehce osmahneme spolu se zeleninou, asi 1-2 minuty. Nyní zalijeme vývarem (můžeme přidat i stejné množství vody spolu s bujónem), dobře promícháme a přivedeme k varu. Následně hrnec přiklopíme a vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby na 170C a necháme péct asi 15 minut nebo dokud se vývar neabsorbuje.
  3. Mezitím si na drobné kostičky nakrájíme kuřecí prsa, okořeníme grilovacím kořením a osmahneme na pánvi, než se maso ze všech stran zatáhne.
  4. Po uplynutí 15 minut vyndáme hrnec z trouby a vmícháme kuřecí prsa. Opět zakryjeme pokličkou a necháme v troubě ještě asi 5-7 minut společně zapéct.
  5. Jakmile rizoto vyndáme z trouby, necháme ještě několik minut, stále zakryté, dojít (asi 5-10minut) a teprve poté můžeme servírovat.
  6. Na talíři dozdobíme natrhanými listy bazalky a dle chuti můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

Věděli jste, že žlutá cuketa má vyšší obsah betakaroténu než je běžné u zelené cukety a betakarotén je právě to barvivo, které způsobuje žlutou barvu tohoto plodu. Betakarotén patří mezi významné antioxidanty. Zvyšuje tak obranyschopnost organismu a snižuje výskyt rakoviny. Chrání buňky především před rakovinou kůže.

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


jedna × 6 =

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>